Proiecte

Povestea lui Nicolas, băiețelul de 8 ani, primul la învățătură

Nicolas este un băiețel de 8 ani, diagnosticat cu SMA tip 2. Simptomele și-au făcut apariția înainte ca Nico să împlinească 1 an (mai precis la 8 luni de viață). Diagnosticul de SMA a fost pus însă abia la vârsta de 1 an și 4 luni.

Până la 5 ani, Nicolas a suferit un regres continuu, neexistând niciun tratament la acea vreme. Apoi, la vârsta de 5 ani a început tratamentul: un transplant cu celule stem și 12 injecții de Spinraza au adus primele progrese. Nicolas reușește acum să stea în șezut, stă în picioar susținut și uneori chiar singur. Nu se poate deplasa însă fără ajutor, este un copil care nu merge fără scaun, nu se poate întoarce singur noaptea în pat. Nico este un băiețel foarte isteț, merge la școală, este primul la învățătură și a participat chiar la multe concursuri județene și naționale, unde a reușit să câștige premiile I și II.

În prezent, Nico face kinetoterapie zilnic, bazin și terapie ocupațională de 2 ori pe săptămână, dar și electroterapie. Terapiile sunt cheltuieli foarte mari pentru familie, însă fără ele regresul ar fi imediat.

Asociația Familia SMA s-a implicat ajutând la procurarea ortezelor lui Nico, în valoare de 5.200 lei.